2016/12/13

да си жена

тази болка ми е непозната. не сме си правили компания преди. но тя се настани днес някъде между ключиците и ребрата ми. и засега й е уютно. странно ми е, защото до сега на нищо друго не му е било уютно там. условията не са приятни. става дума за едностайно пространство. твърде тясно е за нещо по-малко от нея. та, тя се настани там днес и донякъде е всъщност изненадващо, защото отдавна не се бяха вясвали никакви наематели.
"поне не е вече празно", каза ми Блатна. тя ми говори така понякога. нацупи устнички и се сви в ъгъла. виждам я с онази бяла рокличка с червените къдрички. "защо тати си тръгва?" тати казва, че ме обича и аз му давам моя снимка на вратата. да не ме забрави. мама плаче. за пръв път през нея разбрах какво е да не те обичат. "тя по-хубава ли е от мен?" не, моята мама е най-хубавата. как може някой да не обича мама.
да си жена значи да не те обичат.
Блатна ходи на училище сама и се чувства много голяма. но не иска да се чувства толкова голяма. не чак толкова голяма. "защо този чичко ме пипа така?" той каза, че така стоят нещата, понеже съм момиче. но аз дори не съм красива. миличка, спри да плачеш. да си жена значи да те боли.
"той по-добър ли е от мен?" каква си ми наивна, Блатна. откъде ти хрумна, че точно тя ти е разбила сърцето. то дори не беше по начало цяло. тя просто потвърди това, което знаеше. да си жена значи да не те обичат.
тя казва, че ме обича и вече не питам защо си тръгва. "обичам те" е нещо, което хората казват с единия крак от другата страна на прага. този път трия снимки във фейсбук. не ми трябва да ме помни.
тя е много уморена след работа и трябва рано да става за работа. и аз й досадих с моите тревоги. не иска да говорим. не иска да ме прегърне. смущава я, че плача. а аз просто плача, защото никое близо не е достатъчно близо. да си жена значи да си сама. дори когато някой е в теб.
затова избирам да съм сама без други хора.
от много неща мога да избягам, но не и от това, че съм жена. а да си жена значи да не те обичат. да си жена значи да те боли. да си жена значи да си сама.

3 comments:

 1. Честито Рождество Христово, Блатна Фея! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Благодаря :) Весели празници!

   Delete
 2. Съжалявам..

  ReplyDelete