2016/11/22

The Village Witch

François Fontaine
Тя няма да е деликатна и мека. Гласът й не е напевен и тих. Но ако някога реши, че заслужаваш нежността й, ще ти изпее някоя пресипнала приспивна песен.
Тя не е крехка и чуплива. Преживяла е повече, отколкото можеш да й причиниш. Не се нуждае от закрила, от опора, от сигурност. Но ако усети, че може да ти вярва, ще спре да демонстрира сила и ще те допусне до някой свой момент на колебание.
Тя не иска непрекъснато да я прегръщаш. Личното й пространство се простира от тук до Китай. И няма да те задушава с обсебващото си присъствие, защото е заета и можеш да я виждаш само в събота или в пролуката й между два и три в четвъртък. И няма да ти каже, че през цялото това време си фон за всичките й мисли. Но ако хич не настояваш и нямаш против да я делиш с безумния й график, тя ще направи време за теб.
Тя няма да ти създава уют. Няма да те посреща с топла вечеря, а заровена в работата си и хладно умислена. Но ако можеш да си представиш да живееш на бъркани яйца и натежали под напора на мислете й изречения цял живот, вечер ще се сгушва в теб и премръзналите й крака, увити около твоите, ще пресъздават топлината на дома.
Тя няма да ти роди деца. Никога няма да избираш бебешки дрешки и да настояваш, че Красимир е прекрасно българско име. Няма да я видиш да припада от умиление по малки чорапчета и обувчици. "Така се прави" й е най-омразният израз. Но ако не я ограничаваш и притискаш, ще ти позволи да я обичаш най-много от всичко на света.
Тя няма да се промени заради теб. Шизофренията й няма да ти позволи да имаш готов отговор на настроенията й - днес си й най-близкият човек на света, а утре е безответно студена и тиха. Движена е от някаква незнайна сила в незнайна посока и ако някога ти се прииска да й кажеш "вече не си жената, в която се влюбих", тръгни си и й го спести. Но ако се променяш с нейната динамика, всеки момент от живота ти ще е "любов от пръв поглед".
Тя няма да се застоява дълго. И ако настояваш да й липсваш, някой ден просто няма да се върне. Но ако я оставиш да се изгубва от поглед, тя винаги ще те намира първа.
Тя не обича да споделя. Така че ако някога посрещнеш думите й с отрицание, не заслужаваш самоотвержената й уязвимост. Но ако й мълчиш с невербализируемо разбиране и безвъпросно приемане, някой ден тя ще те запознае с всяко ъгълче на света си.
И ако си търсиш причина да я обичаш, недей. Обичай я само ако не можеш иначе. Защото тя няма да ти даде причина и няма да ти позволи да я търсиш.

No comments:

Post a Comment