2016/07/30

Обичай се, както искаш някой да те обича

Този клип ме разплака. И по принцип бих се срамувала да си призная колко съм емоционална и колко лесно ми се насълзяват очите от някои неща, но това не е начинът, по който бих искала някой да ме обича.

Мисля, че повече от всичко, което съм чувала в тази насока, думите на Трейси МакМилън прокънтяха в мен и ако има нещо, което бих искала да остане запечатано в съзнанието ми, това е: "Обичай се, както искаш някой да те обича".

От известно време си мисля за тези неща... за връзките ми до момента, за живота ми, за приятелите ми, за връзката ми с мен самата. И думите на Трейси днес като че ли ми дадоха "ключа" към отговорите. Какво значи да обичаш себе си, как изобщо се "прави", откъде да започна, как ще знам дали го правя "правилно", след като отношенията ми с хората до момента не говорят добре за представите ми за обич? Наречи ме лунатичка, ако щеш, но имам чувството, че неслучайно попаднах на този клип. Защото днес Трейси ми отговори.

"Ако някой постъпеше така с теб, щеше ли да се почувстваш обичана?" - това е въпросът, който ще си задавам отсега нататък, when in doubt. Ако някой те караше да се чувстваш виновна, че си прекарваш съботата гледайки сериали, щеше ли да се чувстваш обичана? Ако някой те караше да се срамуваш, че си се разплакала, щеше ли да се чувстваш обичана? Ако някой те караше да се чувстваш сякаш нямаш право на грешки, щеше ли да се чувстваш обичана?

Толкова е лесно, когато изместиш фокуса. Започвам да си мисля, че много хора не ги "бива" в тая работа със self-love, защото цял живот живеят с убеждението, че не само е ок, но и е редно да са супер критични към себе си. Когато обаче си зададеш въпроса например "Ако най-добрата ти приятелката ти говореше така, както понякога сама си говориш, колко дълго щяхте да сте приятелки?", е по-лесно да се осъзнаеш. Няма да си приятелка дълго, разбира се, с човек, който те нарича "тъпа крава" или "хленчеща лигла", или ти се подиграва за избора на "тъпа романтична комедия". Или поне, всеки си мисли, че не би търпял такова отношение, затова отговорът е лесен.

Следващият логичен въпрос е: "Ако не искаш такъв човек в живота си, защо самата ти си този човек за себе си?".

Едно е да излезеш извън комфортната си зона, да израстваш и да се променяш. Друго е да упражняваш насилие върху себе си, защото си мислиш, че не си достатъчно добра. Едното е положителна мотивация, вдъхновение, правиш го, защото искаш развитие - другото е мотивирано от страх и неприемане, от чувство за малоценност. Разликата е като между учителката, която подтиква децата да се стремят към все по-високи постижения, поощрявайки и окуражавайки ги, и тази, която "мотивира" чрез крясъци, обиди и твърде високо поставена летва, която предварително ги отчайва. Бъди добрата учителка. Бъди добра към към себе си.


No comments:

Post a Comment