2015/02/23

Парадоксът на българското висше образование

За да работиш в България нещо, от което можеш да се издържаш и да живееш относително нормално, ти трябва висше образование. Ако нямаш висше образование, си ауткастнат не само от работодателите, но и от обществото като цяло. За да получиш висше образование обаче, трябва да имаш пари, с които да се издържаш особено ако си от провинцията и учиш в София. За да имаш пари, с които да се издържаш, трябва родителите ти да имат пари, с които да те издържат. В такъв случай - прекрасно. Ако родителите ти нямат пари, с които да те издържат обаче, трябва да работиш, за да се издържаш сам. За да можеш да си намериш работа, с която да се издържаш сам, трябва или а) да работиш почасово на две места, като това означава да пропускаш лекции и да взимаш изпити с тройки, за да получаваш заплата, която рядко покрива всичките ти разходи по квартира, ток, вода, храна, учебни материали, университетски такси и т.н., или б) да имаш завършено висше образование.
В България такова нещо като финансово независим работещ студент с висок академичен успех не съществува. Това е едно митично създание, за което някои твърдят, че са чували от познат на една позната, но никой така и не е срещал. За да получиш висше образование и да се впишеш в обществото, да бъдеш "конкурентоспособен" и да имаш някакви шансове в живота, трябва да живееш при мама и тати или мама и тати да имат достатъчно пари, за да те издържат в чужд град. Ако имаш мама и тати, които да покриват всички разходи по образованието ти и да ти осигуряват едно относително нормално съществуване, чудесно. Но ако нямаш мама и тати, ако искаш да се справяш без мама и тати (защото си вече голям човек и имаш нужда от някаква самостоятелност) или ако мама и тати нямат финансовата възможност да покриват разходите по образованието ти и да ти осигуряват едно относително нормално съществуване, си прецакан. Имаш две опции пред себе си - да се откажеш от висшето и да бачкаш по цял ден за някакви смехотворни пари или да бачкаш по цял ден за някакви смехотворни пари, докато изкласяваш с тройки, влачиш изпити и всъщност така и не получаваш нищо от въпросното висше и е все едно, че не си го записал.
И после нямало да останат кадърни и мотивирани хора в държавата. Ами, разбира се, че няма! Кадърните и мотивираните искат трудът им да е подобаващо оценен. А държавата хич не дава признаци, че иска да ги задържи, напротив - по всякакъв начин се опитва да ги изгони. Държавният бюджет така и не огрява образователния сектор, въпреки че е близко до акъла, че колкото по-достъпно и масово е образованието, толкова повече способни кадри има в една държава и толкова по-икономически силна става тя.
В България обаче нещата не стоят така. Ние сме различни. Ние винаги знаем по-добре. И затова напълно и абсолютно си заслужаваме последствията. И не само кадърни и мотивирани хора няма да останат, никой няма да остане тук.  

No comments:

Post a Comment