2014/12/12

Коледа?!

Светът е полудял (и капитализъм дебне отвсякъде).
Започват се едни възторжени словоизлияния, кичозни картички, декорации, търсене на подаръци, маниакално готвене и правене на сладки и разбира се - спорадични пристъпи на благотворителност.
Не съм против празнуването на празници, просто ми писна да ме манипулират. Коледа не е нищо повече от една консуматорска клопка, от добро оправдание да пълниш джобовете на големите производители, които ти пробутват некачествена стока с безбожна надценка. Това не е "вълшебство" - това е прост пазарен трик. "Магията" на Коледа, колкото и цинично да прозвучи, е в това, че успява да хипнотизира милиони хора по света и да ги превърне в безразсъдъчни роботи, компулсивно купуващи ненужни и кичозни джунджурии, пробутвани им като "щастие". Защото около това се върти всичко - щастието.
Големите компании използват всеки психологически трик, познат на рекламните агенти, за да те убедят, че купувайки си техните продукти, ще станеш по-щастлив. А Коледа е най-"щастливото" време от годината - празничната декорация, дребните ненужни подаръчета и тоновете храна, с която едно средностатистическо семейство може да се храни цяла седмица - всичко това би трябвало да те направи щастлив.
Но в основата на това псевдощастие стои огромната бездна в ценностната ни система, абсурдният парадокс и парадоксалният абсурд на това да си купуваш щастие. И границата постепенно избледнява - между това, кое е истинско и стойностно, и това, кое е просто шепа пластмаса, намацана с боички. Не се залъгвайте, под пластовете традиции и културни особености всъщност стои най-плитката и най-тъжната "причина" за Коледа - Коледа е изгодна. Коледа генерира приходи (не за теб и семейството ти, разбира се! за производителите). Коледа е пари. Коледа е еманация на консуматорството.
Това е единственият празник, на който броят на направените покупки е обратнопропорционален на щастието и удовлетвореността на хората. Статистически погледнато, Коледа е най-депресарският празник и празникът, на който се харчат най-много пари. Защото Коледа Е пари. Всичко, което днес асоциираме с Коледа е продукт на рекламни кампании. Червеният костюм на Дядо Коледа? Създаден за реклама на Кока-Кола. Преди тази реклама представата за Дядо Коледа като пухкав, брадат старец в червено костюмче и черни ботуши просто не е съществувала.
Представата за Коледа като цяло е създадена специално за да накара хората да харчат пари. За гирлянди, лампички, елхи, подаръци, коледни чорапчета на камината, пълни с още подаръци, и т.н.
Коледа също така е време за псевдоблаготворителност. Нека пуснем два-три лева в чашката на някой просяк и да се направим, че с това решаваме проблемите му... или поне му помагаме до някаква степен. Нищо подобно. Гигантическата парична система продължава да се движи, смазвайки между зъбците си такива хора, и ние сме тези, върху чиито рамена стъпва. Защото си мълчим и пазаруваме за Коледа като добри и примерни пионки върху таблото.
Само че когато ни свършат ресурсите, когато окончателно оглозгаме кокалите на тази планета и тя няма повече какво да ни даде, ще се окажем поредният изчезващ вид и тогава абсурдните ни хартийки няма да могат да ни купят оцеляване.
Весела Коледа!  

2 comments:

  1. Напълно съгласна съм с тезата ти... Нищо не ни пречи да живеем и прекарваме Коледа без подаръци или скъпи вещи, които ще ни донесат точно 15 секунда фалшива радост, след което ще се почувстваш отново гладен за нов подарък и за поредната измишльотина от която си мислиш че имаш нужда. Но нека помислим ако един ден човечеството се опомни какво ще доведе рухването на цялата фалшива икономика крепяща се на човешката лакомия за имущество и материални придобивки. Ще си самоизядем главата и не виждам решение на задачата освен да живеем като еденици които не искат да падат в капана на масовката и да възпитаваме децата си да не копнеят за изкуствените благини на лукавия.

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз много пъти съм се чудила "В какво е спасението?", ясно е, че нито една политическа или икономическа система в крайна сметка не е по-добра от предходната, но това са все пак етапи, през които е трябвало да преминем. Потърси в гугъл "ресурснобазирана икономика" - в общи линии това е сравнително нова концепция за глобално прилагане на "простиране според възможностите", използване предимно на възобновяеми ресурси, крайно пестене на невъзобновяемите и т.н. и най-вече - отговорно разпределяне на тези ресурси, като целта е да няма излишъци или недостатъчност. На мен идеята много ми хареса, но не мога да я обясня като хората.

      Delete